Virtuaalidigiklubilla opitaan ja kohdataan etänä

Jo blogin alkutekstissä lupasimme esitellä hankkeen aikana toteutettuja toimintoja tarkemmin. Tässä kirjoituksessa syvennymme virtuaalidigiklubitoiminnan maailmaan, niin hankkeen työntekijöiden, kuin virtuaaliklubille osallistuneiden näkökulmasta.

Virtuaalidigiklubi- mikä se on?

Virtuaalidigiklubi on etäyhteydellä toteutettavaa ryhmätoimintaa. Toiminnan tavoitteena on tarjota erityistä tukea tarvitseville henkilöille uusia, digitaalisia vaihtoehtoja sosiaalisen elinympäristön laajentamiseen. Virtuaalidigiklubi on sähköisellä alustalla toteutettava kohtaamispaikka. Klubilla mahdollistuu uusien ihmissuhteiden rakentuminen ja ajankohtaisista asioista keskustelu etäyhteyksin. Alusta tukee monenlaisia viestintätapoja, sillä osallistua voi videon avulla, äänellä tai vaikkapa pelkästään kirjoittamalla.

Virtuaalidigiklubi mahdollistaa osallistujalle vaihtoehdon osallistumiseen; hän voi oman halunsa mukaan olla aktiivinen toimija tai toiminnan seuraaja. Osallistumisen kynnystä on pyritty saamaan mahdollisimman matalaksi niin, että #Ihan Diginä! -hankkeen muissa toiminnoissa on ohjattu ja tuettu toimijoita digilaitteiden käytössä ja vahvistettu toimijoiden digitaitoja. Toiminta on avointa pienryhmätoimintaa, eikä osallistujien ole tarvinnut olla mukana aiemmissa #Ihan Diginä!-hankkeen toiminnoissa. Virtuaalidigiklubeja on pidetty yhteensä 21 kertaa, osallistujia on ollut ympäri Pohjois-Karjalaa.

Mistä siellä virtuaalidigiklubilla oikein puhutaan?

Klubin keskusteluaiheista vastaa toimijat itse. Toiveita ja ajatuksia keskustelujen aiheista kerättiin vuoden 2019 loppupuolella sähköisen kyselyn sekä hankkeen muissa toiminnoissa toteutettujen kartoitusten avulla. Lisäksi aihe-ehdotuksia saatiin virtuaalitapaamisten yhteydessä talven 2020 aikana.

Virtuaalidigiklubien keskusteluaiheita

21 virtuaaliklubikerran jälkeen voi todeta, että monenlaisesta ilmiöstä on ehditty keskustelemaan: ilmastonmuutos, rakkaus ja seurustelu, ystävyys, itsetunto, harrastukset, musiikki, työ ja työnteon merkitys sekä liikennekäyttäytyminen. Puheen tukena viestimisessä on hyödynnetty paljon videoyhteysalustojen eri ominaisuuksia: olemme tutkineet asioita näytönjaon avulla sekä tehneet yhdessä erilaisia testejä ja kyselyitä. Tiesitkö muuten, että yhteistä hiilijalanjälkeä voi tarkastella nettitestin avulla?

Olennaisena osana virtuaaliklubitoimintaan kuuluu erilaisten etäalustojen testaaminen. Testaamisen avulla saamme kerrytettyä tietoa siitä, miten hyvin alustat soveltuvat erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden käyttöön. Kokeilussa on ollut useita eri alustoja ja jokainen etäalustakokeilu on tuonut mukanaan käyttökokemuksiin perustuvia havaintoja käyttöä tukevista ja käyttöä estävistä tekijöistä. Lisäksi kokeilut ovat tuottaneet tietoa siitä, millaista tukimateriaalia käytön tueksi tarvitaan. Virtuaalidigiklubille liittymistä on tuettu tukimateriaalin lisäksi myös yksilöohjauksen avulla harjoittelemalla alustalle liittymistä ennakkoon. Onkin hyvin tärkeä muistaa, että ensimmäinen askel osallistumisen mahdollistumiseen on digivalmiuksien kasvattaminen. Tukitoimien avulla toimijat ovat etenevissä määrin päässeet liittymään virtuaalikohtaamisiin itselleen sopivalla tavalla ja harjoittelemaan yhdessä uutta tapaa yhteydenpitoon ja kohtaamisiin.

Hankkeen työntekijöinä voisimme jaaritella loputtomiin siitä, millaista virtuaalidigiklubitoiminta on ollut. Merkityksellisempää on kuitenkin kuulla toimintaan osallistuneiden kokemuksia ja mielipiteitä toiminnasta. Seuraavaksi vuorossa siis toimintaan osallistuneet, olkaa hyvä.

Osallistujien äänellä: Millainen kokemus virtuaalidigiklubi on ollut?

Virtuaalidigiklubille osallistuminen on helppoa, kun mukaan voi liittyä Facebookissa olevan linkin avulla tai saada kutsun Whatsappiin. Kutsun voi saada myös omaan sähköpostiin, jos itsellä ei ole käytössä sosiaalista mediaa kuten Facebookia. Vuosi sitten ei olisi vielä osattu liittyä näin itsenäisesti. Siitä huomaa, että vuoden aikana ollaan opittu tosi paljon digitaitoja yhdessä. Välillä tänne liittyminen vähän jännittää, kun on uusia ihmisiä tai sitten vierailijoita, mutta kuitenkin on tosi kivaa nähdä toiset videolla.

Tuo positiivista mieltä, vähän saa nauraa välillä.

Virtuaalidigiklubin osallistuja

Parasta virtuaalidigiklubeilla on se, että näkee kavereita ja on saanut uusia ystäviä täältä. Virtuaalidigiklubit auttaa yksinäisyyteen. Ei tarvitse olla yksin kotona, kun voi jutella toisten kanssa näin videoyhteydellä. Kaikki läheiset ei ole kiinnostuneet videopuheluista, mutta tässä porukassa voi sitten jutella videolla toisten kanssa, niin ei ole sitten niin yksinäinen olo. Uusia ihmisiä on tavattu täällä virtuaalidigiklubilla. Osasta on tullut kavereita jo Facebookissakin.

Välillä harmittaa, kun toiset puhuu päälle ja on vähän hälinää. Meitä on täällä usein tosi monta yhtäaikaa. Ollaan opeteltu juttelemaan videolla niin, että kaikki pääsee kertomaan omia ajatuksiaan. Tai sitten voi vaan kuunnella, jos ei halua osallistua keskusteluun. Välillä on sellaisia päiviä, että haluaa vaan kuunnella.

Parhaimpia keskustelunaiheita on ollut oikeastaan kaikki, ehkä ne ruokajutut ja ihmissuhteista puhuminen. Ja ystävyys, rakkaus ja seksuaalisuus ovat olleet tärkeitä puheenaiheita. Digijuttujen opettelu tällä tavoin etänä on ollut tosi kivaa, ollaan opittu paljon uusia taitoja ja saatu auttaa myös toisiamme näissä digijutuissa.

Hyvän fiiliksen ainaskin tuo ja ihan hyvä tunnelma tulee mieleen.

Virtuaalidigiklubin osallistuja

Toivotaan, että tämmöinen toiminta jatkuu, älkää missään nimessä lopettako. Nämä etätapaamiset tuo positiivista mieltä, kun saa nähdä toisia ja jutella kavereiden kanssa. Näistä tulee aina tosi hyvä fiilis, kun saa nauraakin välillä ja on kivaa yhdessä.

Sopisiko virtuaalidigiklubi teidän toimintaympäristöön?

Mitä ajatuksia virtuaalidigiklubitoiminta Sinussa herättää? Haluaisitko vaihtaa ajatuksia toiminnasta ja etäohjaamisesta? Ota yhteyttä, annamme mielellämme vinkkejä ja tukimateriaalia toiminnan aloittamiseen ja toteuttamiseen.

One comment

Keskustelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *