Vierasnäppäimistöllä: Touhulan digittäjät

Vierasnäppäimistöllä -osiossa ääneen pääsevät #Ihan Diginä! -hankkeen kehittäjäkumppanit ja sidosryhmät. Ensimmäisenä Vierasnäppäimistöllä vierailevat jo viime blogikirjoituksesta osittain tutuksi tulleet Touhulan digittäjät.

Ohjaaja Ninan terveiset

Astetta digimmät terveiset Touhulan digittäjistä. Me Touhulan digittäjät on hurahdettu päivätoiminnan kehittämiseen ja digimpään osallisuuteen. Meillä on muutama vuosi tunnusteltu digilaitteita ja sosiaalista mediaa varovaisesti. On pohdittu mitä hyötyjä ja haittoja digistä, on luettuja sääntöjä ja ohjeita, on yritetty ja välillä erehdytty. Mikä ilon päivä olikaan, kun kuultiin, että meidän esimiehemme Taina oli ilmoittanut meidät ensimmäisten joukossa #Ihan Diginä -hankkeeseen. Saila otti yhteyttä Juuan toimintakeskukselle ja päräytettiin ensimmäinen digiklubi käyntiin syksyllä 2018.

Ensimmäinen kerta oli jännitystä täynnä ja imaisi porukan heti mukaansa. Innostus oli niin suurta, että saimme muunkin porukan innostumaan ja testaamaan älypuhelimia sekä tietokonetta. Laitteilla ei lähdetty pröystäilemään, vaan käytössä oli asiakkaiden omia perusälypuhelimia ja ohjaajan työpuhelin. Lisäksi Touhulassa on asiakastietokone, jota voi käyttää vapaasti.

Työtä on tehty paljon asennemuutosten eteen ja varmasti tehdään vielä tulevaisuudessakin. Ohjaajana koen, että suurin tekijä digimmän osallisuuden toteutumisessa on juurikin oikea asenne ja rohkeus kokeilla. Vallankäytön vaara on valitettavasti läsnä, kun mietitään laitehankintoja ja niiden käyttömahdollisuuksia. Miksi minulla ohjaajana olisi oikeus kieltää käyttämästä älylaitteita ja digipalveluita? Eikö minulla ole ammatillinen velvollisuus mahdollistaa asiakkaan osallisuus myös digimaailmaan? Digi tuo valtavasti mahdollisuuksia ja oikein käytettynä ja oivallettuna, tukee asiakkaan itsenäistymistä ja osallisuutta yhteiskuntaan.

-Työ- ja päivätoiminnanohjaaja Nina Rautiainen, Juuan toimintakeskus, Siun sote-

Nina kertomassa Juuan digimmästä päivätoiminnasta Kehitysvammaliiton koulutustilaisuudessa
(Kuva: Touhulan digittäjät)

Digitoimijoiden terveiset

Digiklubeilla testattiin erilaisia sovelluksia ja keskusteltiin netin turvallisesta käytöstä. Digiklubit olivat mukavia, sai jutella digiasioista. Klubilla oppi uusia asioita digistä, oli tosi kiva mennä klubille. Digireivit olivat paras loppuhuipentuma ja aiotaan järjestää keväällä uudet digireivit. Nyt meillä edelleen kokoontuu oma digiklubi, jossa pelataan Kahootia, jutellaan ja opetetaan toisiamme käyttämään digilaitteita. Digin opettelusta jäi hyvä fiilis ja digi tuo paljon hyvää meidän arkeemme. Me mitataan askelia ja se kannustaa liikkumaan. Ihana, kun puhelimesta osaa etsiä lempimusiikkia Spotifystä ja YouTubesta.

Älypuhelimella on helppo pitää kavereihin yhteyttä WhatsAppilla soittamalla tai viestittelemällä. Kavereitten kanssa jutellaan myös Facebookissa ja Instagramissa. Siellä näkee myös harrastusjutuista kuvia ja kavereitten kuvia. Vanhoihin koulukavereihin on kiva ja helppo pitää yhteyttä somen kautta. Digilaitteilla tulee katsottua elokuvia ja videoita, esim. Yle Areenasta ja Youtubesta sekä Netflixistä. Me ollaan taitavia käyttäjiä ja siksi päästään neuvomaan myös muita. Kivointa on opetella kavereitten kanssa yhdessä.

Viime kesänä me innostuttiin aarteiden etsinnästä. Lähdettiin porukalla etsimään geokätköjä, se vasta olikin mukavaa. Pokemon Go! on myös meidän suosikkimme. Huomaamatta tulee tehtyä iltalenkki. Sitä voi pelata yksin ja joskus lähdetään myös porukalla pokejahtiin.

Katja, Tytti, Anne ja Tarmo

Pääset seuraamaan Touhulan digittäjien arkea myös Instagramin välityksellä 🙂

Keskustelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *