Digiringin ytimessä, digitoimijoiden äänellä

Ehdotimme Digiringin toimijoille muutama viikko sitten mahdollisuutta kirjoittaa yhteisöllisesti Digirinki-toiminnasta blogialustallemme. Hommalle näytettiin koko ryhmän voimin vihreää valoa, joten kävimme toimeen välittömästi. Mutta mitä yhteisöllisen blogikirjoituksen tekeminen oikein vaatii? Tämän tiimin kohdalla liikkeelle lähdettiin tarkastelemalla erilaisia blogeja sekä tutkimalla millaisia kuvia blogitekstin oheen voisi liittää. Jokainen teki kuvahakuja ja esitteli löytöjään jaetun näytön kautta muille. Lisäksi pohdimme, mitä tiimiläiset haluaisivat kertoa toiminnasta muille. Alunperin tavoitteena oli jatkaa blogikirjoituksen yhteisölllistä työstämistä seuraavassa kohtaamisessa, mutta muuttuneen maailmantilanteen takia pääsimme hyödyntämään sisällöntuottamisessa digitaalisia ratkaisuja ja sisällöt blogiin toimittuivat ääniviestien, sähköpostin ja WhatsAppin kautta.

Vierasnäppäimistöllä Jari, Kati ja Niko: Mitä haluamme kertoa muille Digiringistä?

Miten me päädyimme mukaan Digirinkiin? Yksi meistä oli kuullut toiminnasta Me Itse-ryhmässä ja osa sai tiedon #Ihan Diginä! -hankkeen tiedotuksen sekä sosiaalisen median välityksellä Instagramista. Digiringissä käy sellaiset kaverit, jotka haluaa oppia lisää digiasioista. Siellä opetellaan älylaitteiden ja netin käyttöä sekä nettiturvallisuutta. Se on sellainen kohtaamispaikka, minne jokainen on tervetullut viettämään aikaa, ratkomaan digipulmia ja oppimaan uutta ja jännää. Me ollaan opeteltu ratkomaan digipulmiamme yhdessä. Ollaan harjoiteltu muun muassa ihan älylaitteiden peruskäyttöä, sovelluskauppojen käyttöä, erilaisia viestintäalustoja kuten WhatsAppia ja Skypea, tehty älylaitteiden ääniohjausta, harjoiteltu somea, tutustuttu eri verkkosivustoihin sekä valokuvattu ja videoitu. Lisäksi tapaamisissa on saanut mukaan kuvatuettua itseopiskelumateriaalia aina tarpeen mukaan esimerkiksi kirjaston sähköisen palvelun käyttöön. Yksi meistä sai apua avustajan tuntitaulukon muuttamisessa sähköiseen muotoon. Me mietittiin, että mitä haluttaisiin vielä oppia? Mieleen tuli ainakin lisää harjoittelua tietokoneen ja älypuhelimen käyttöön, englannin kielen kirjoittamista, oman blogin perustamista, rohkeuden ja uskalluksen lisäämistä virtuaalidigiklubille liittymistä varten ja uusien pelien kokeilua. Saila ja Sari kysyi meiltä, mitä kehitettävää toiminnassa olisi, mutta meille ei tullut mitään mieleen; näin on hyvä. Toiminnassa parasta on se, että näkee ystäviä ja kavereita ja voi jutella digiasioista. Jengi kuuntelee toisiaan ja saa tutustua myös uusiin ihmisiin. Parasta on myös kaikki se uusi, mitä me ollaan digistä opittu ja saadaan oppia. Digirinkitoiminta sopii meidän mielestämme kenelle vaan, esimerkiksi ikääntyneille, koska se on avoin kaikille. Lisäksi se sopii semmoisille, jotka eivät vielä hallitse digiasioita ja joillekin kavereille, jos heillä olisi älypuhelin tai tietokone.

Digirinkiläiset, Jari, Kati ja Niko

Vierasnäppäimistöllä Jari, Kati ja Niko
Digirinkitoiminnasta Jutellaan digistä diginä! -toiminnaksi

Digirinki aloitti kokoontumiset vuoden 2019 loppupuolella ja toimintaa on jatkettu siitä asti. Digirinki on Joensuun keskustassa viikoittain kokoontuvaa avointa ja maksutonta ryhmätoimintaa, jossa saa apua omiin digipulmiin ja voi kokeilla erilaisten digilaitteiden käyttämistä. Toimintaan ei ole tarvinnut ilmoittautua erikseen vaan paikalle on voinut tulla piipahtamaan tai sitten viettämään aikaa muiden digiasioista kiinnostuneiden kanssa. Toiminta on suunnattu pohjoiskarjalalaisille erityistä tukea tarvitseville nuorille ja nuorille aikuisille. Myös lähihenkilöt ja ohjaajat ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan.

Vallitsevista olosuhteista johtuen, olemme päätyneet toteuttamaan toimintaa jatkossa virtuaalisesti ja pidentämään toiminnan kokonaiskestoa; alunperin kokeilun oli suunniteltu päättyvän 30.3.2020. Jatkamme toimintaa toistaiseksi. Jutellaan digistä diginä! -toiminta on videoyhteydellä tapahtuvaa ryhmäkeskustelua digiasioista. Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja tapaamiset ovat joka maanantai klo.15.00-16.30. Mukaan mahtuu kerrallaan kahdeksan (8) osallistujaa. Osallistumaan pääsee suoraan tästä: Jutellaan diginä digistä! Linjat avautuvat klo.15.00.

Tässä myös kuvatuetut liittymisohjeet Jutellaan diginä digistä! -toimintaan.

Liittymisohje Jutellaan diginä digistä! -tapaamisiin

Ainiin, kirjoittihan Karjalan Heilikin Digirinki-toiminnasta jutun, käy ihmeessä lukemassa!

2 comments

 1. Innostavia ja kannustavia esimerkkejä siitä, miten kaikki – myös paljon tukea tarvitsevat osallistujat hyötyvät #ihandiginä! -hankkeen toiminnasta arjen keskellä. Digirinki mahdollistaa ja vahvistaa varsin hienosti myös vertaistoimintaa, joka tehostaa digi-taitojen oppimista. Hankkeessa toimivat Me Itsen jäsenet kertovat ylpeinä, miten he osaavat toimia netissä, osaavat käyttää tietokonetta ja älykännykkää sekä osaavat neuvoa toinen toisiaan, jos pulmia ilmaantuu 🙂 Tämä on hienoa, KIITOS!

  Hanke tulisi saada valtakunnalliseksi toiminnaksi, esimerkiksi alueittain, sillä vastaavaa toimintaa ei järjestä kehitysvammaisille ihmisille kukaan tai mukään muu taho.
  Varsin HIENOA TYÖTÄ!

  1. Lämmin kiitos Sirkka palautteestasi ja ajatuksistasi. Upeaa, että toimijoiden kokemukset toiminnasta ja omista kerrytetyistä digitaidoista kuuluvat sekä näkyvät eteenpäin 🙂
   Poikkeustilan myötä Digirinki-toiminta muokattiin Jutellaan digistä diginä! -toiminnaksi. Käytännössä halusimme kokeilla, miten digitaitojen opettelu sujuu hankkeen kohderyhmän kanssa etänä. Kokemukset ovat todella vahvistavia ja innostavia!

   Hanke tulee julkaisemaan toimintamalleja (digiklubi, digimpi osallisuutta ja työllistämistä edistävä toiminta) valtakunnalliseen käyttöön sekä jakaa tietenkin kaikki muutkin hankkeen hyvät käytännöt kentän hyötykäyttöön. Toimintamallit soveltuvat myös muiden kohderyhmien digitaalisen osallisuuden tukemiseen ja digitaitojen vahvistamiseen.

   Ja vahvasti Sirkka samaa mieltä kanssasi, toivottavasti toimintaa saadaan tulevaisuudessa levitettyä laaja-alaisesti ja juurrutettua luonnolliseksi osaksi kehitysvammaisten henkilöiden toimintaympäristöjen arkea!

Keskustelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *